از انتظار ظهور تا تمنای حضور: معرفی کتاب «جهان زندگی در جمکران: روایت زندگی منتظرانه»

یکی از اماکنی که در ایران با اعتقاد به منجی موعود مرتبط شده و تقدس پیدا کرده است، مسجد جمکران است. این مسجد به اعتقاد برخی از شیعیان به فرمان مستقیم امام زمان (عج) ساخته شده و با توجه به وسعت نفوذ این تفکر و ماهیت آن به نظر می‎رسد آن را به عنوان یک پدیده فراگیر اجتماعی باید مطالعه نمود.

کتاب «جهان زندگی در جمکران: روایت زندگی منتظرانه» به قلم سکینه‎خاتون تشت‎زرین و زیر نظر دکتر حسن محدثی تلاش کرده است تا این موضوع را به لحاظ جامعه‎شناختی مورد پژوهش و بررسی قرار دهد. این کتاب در سال ۱۳۹۷توسط انتشارات نقد فرهنگ در ۲۵۹ صفحه به چاپ رسیده و پس از مقدمه دکتر محدثی، شامل فصول مدخل بحث، اندیشه‎ها و تأملات نظری، گفتار در روش، جهان زندگی زائر جمکران و نتایج است.

دکتر محدثی مقدمه این کتاب را با این سوال آغاز می‎کند که چرا این یا آن فرد دیندار، از گوشه‎ای از این سرزمین پهناور برمی‎خیزد و به زیارت مسجد جمکران می‎رود؟ آیا به راستی آنها مردمی منتظرند؟ او می‎گوید تصور ما در آغاز بر این بود که با این پژوهش می‎توانیم روایت‎هایی از زندگی منتظرانه را گردآوری کنیم در حالی که در میان کنشگران این میدان، به روایت‎هایی از انتظار دست نیافتیم. منتظر، جویای تغییر و برهم خوردن وضع کنونی است اما آنچه ما دیدیم، عمدتاً مطالباتی بود که مردمانی بی پشتیبان و بی پناه و دچار حرمان، در مکانی مقدس به پیشگاه امام شیعی عرضه داشته بودند. (صفحه ۱۰)

خانم تشت زرین، در فصل نخست این کتاب، اذعان می‎دارد که در این تحقیق با مطالعه زندگی زیسته افراد منتظر که باورمندان به ظهور منجی هستند، در پی شناسایی و کشف عواملی است که سبب شده‎اند این باور در درون آن‎ها فعال شود و به دنبال آن به بررسی نمودهای فردی و اجتماعی این باور که در کنش‎های معتقدان به آن بروز می‎نماید می‎پردازد. او اضافه می‎کند، باور به منجی در میان شیعیان به نحو فراگیری وجود دارد و در برهه‎های خاصی از تاریخ زندگی فرد، این باور برجسته و نیرومند می‎شود و گاهی موجب می‎شود که فرد معتقد به منجی به مکانی کشیده شود که مظهر و یادآور حضور و نقش‎آفرینی منجی است. لذا ما نیازمند تبیینی هستیم که نشان دهد در چه برهه‎هایی و چگونه این باور برجسته، نیرومند و تأثیرگذار می‎شود. (صفحه ۴۶)

او با ایجاد تلفیقی از نظریه‎ها و با استفاده از روش کیفی «مشاهده» و «روایت» دست به این تحقیق زده و بر اساس ویژگی‎های شخصی و اجتماعی، زائران را به سه گروه دسته‎بندی کرده است. گروه اول افرادی هستند که می‎توان حضورشان در مسجد جمکران را با حاجت خواستن جهت رفع مشکلات زندگی روزمره‎شان پیوند زد. گروه دوم، شامل مصاحبه‎شوندگانی می‎شود که حضور آنها در مسجد مبتنی بر اعتقادات دینی فرد بوده است و با نیت کسب اجر اخروی یا کسب رضایت امام زمان (عج) اتفاق می‎افتد.  گروه سوم نیز شامل افرادی است که حضورشان در مسجد جمکران اتتخابی نیست و به دلایل مختلفی مثل در مسیر مسافرت بودن این مسجد یا مسائل شخصی دیگر اتفاق افتاده است. (صفحه ۹۵)

او در مجموع با ۳۰ نفر اعم از زن و مرد با میزان تحصیلات و مشاغل مختلف مصاحبه عمیق و کیفی انجام داده است، ویژگی‎های منجی را از منظر آنان استخراج کرده و سپس با استفاده از نظریه محرومیت مصاحبه‎ها را مورد تبیین جامعه‎شناختی قرار داده است. انواع محرومیت از قبیل محرومیت روانی، محرومیت اقتصادی، محرومیت اجتماعی، محرومیت ارگانیسمی (مشکل جسمانی)، در نگرش افراد به امام زمان و مسجد جمکران تأثیرگذار هستند. تشت‎زرین پس از بررسی ویژگی‎های هر گروه، و مفهوم انتظار به مثابه یک امر اجتماعی را در آنها مورد بررسی قرار داده است.

به گفته تشت‎زرین، جهان زندگی در جمکران به نوعی از تبادل و ارتباط بین کنشگر (زائران) با مکان و سایر کنشگران در زمان ساخته می‎شود که می‎تواند دو گونه باشد: گونه یا سنخ اول، جهانی جمعی است که در این سنخ زائر با حضور در جمکران و شرکت در مراسم آن، احساس نزدیکی و یگانگی با جمع دارد؛ و سنخ دوم جهانی شخصی است. افراد در این جهان خودساخته که حریمی کاملاً شخصی برای آنها فراهم می‎کند، لحظاتی را در آرامش به سر می‎برند و از آن احساس رضایتی وافر دارند.

او در بررسی مفهوم انتظار و تجربه زیسته انتظار زائران می‎گوید، انتظار حسی از دردناکی و مطالبه شرایط نوین را در خود دارد. پس منتظر قاعدتاً باید امیدوارانه و دردمندانه به افق و به فردا بنگرد تا بلکه عن‎قریب به مقصود برسد. شاید تنها طریقی که می‎تواند او را تسکین دهد اندیشیدن به این است که بالاخره می‎آید و وقتی بیاید، از این بی‎قراری خلاصی خواهیم یافت. این امر به لحاظ کلامی در اغلب مصاحبه‎ها دیده شده اما دامنه و گستره امید به بهبود وضعیت و تحقق شرایط بهتر در آنها متفاوت است. از سویی نمود و بروز بیرونی این انتظار و چشم‎به‎راهی در رفتارها و کنش‎های آنان در زندگی روزمره‎شان به صورت بسیار محدود مشاهده شده است. او در پایان به گفته دکتر محدثی اشاره می‎کند که «در تجربه زیسته انتظار، نوعی بیقراری و بی‎تابی و دردناکی و گاه حتی خشمناکی هست؛ اما بر حسب این یافته‎ها، زائر جمکران عملاً هیچ فرقی با زائر دیگر مکان‎های مقدس ندارد. به عبارت دیگر، نمی‎توان از تجربه زیسته انتظار در جمکران سخن گفت...» (صفحه ۱۸۷)

کتاب «جهان زندگی در جمکران» را می‎توان اثری درخور، روشمند و پریافته در حوزه جامعه‎شناسی تشیع دانست. داشتن بنیان نظری قوی، مصاحبه با ۳۰ نفر از زائران مسجد جمکران (علیرغم مشکلات فراوانی که برای این کار وجود داشته) و تحلیل دقیق و موشکافانه مصاحبه‌‏ها، نتایج مهمی را در اختیار پژوهشگران این حوزه قرار می‎دهد.

 

۱. تیتر با الهام از تعبیر خانم کریم‎الدینی انتخاب شده است: «...انحراف جدی در اینجا این است که انتظار ظهور، به تمنای حضور فروکاسته شود...» (صفحه ۱۸۷کتاب)

تماس با ما

این آدرس پست الکترونیک توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

www.socio-shia.com