همایش اقلیت های شیعه در جهان معاصر

 

دانشگاه چستر، چستر ( انگلستان)، ۲۰ و ۲۱ ماه مه

 با مطالعه جریان‌های جهانی مهاجرت در قرن بیستم، شاهد ظهور پدیده دیاسپورای مسلمانان و تشکیل اقلیت‌های مسلمان در آمریکای شمالی، اروپا و استرالیا هستیم. علاوه بر حضور این مسلمانان تازه در «غرب» جهانی، از اواخر قرن نوزدهم، مهاجرت‌هایی از خاورمیانه ( به طور مشخص لبنان و سوریه) به سوی آمریکای جنوبی و آفریقای غربی نیز رخ داده بود. مانند مسلمانان جنوب آسیا که در قرن نوزدهم، در مناطق شرقی و جنوبی آفریقا ساکن شدند. با وجود آنکه مطالعات رو به رشدی در خصوص این اقلیت‌های مسلمان در مناطق مختلف انجام می‌شود، تجربه‌های خاص اقلیت‌های شیعه مسلمان در جهان توجه کمی را به خود جلب کرده است.

شیعیان، به عنوان «اقلیت‌هایی درون یک اقلیت»، با چالشی مضاعف برای حفظ هویت شیعی خود علاوه بر هویت مسلمانی‌شان در حوزه‌های فعالیت‌های جمعی، اعمال و به رسمیت شناخته شدن و ادراک شدن توسط عموم مردم روبرو هستند. این افراد که معمولا زمینه تجربه نوعی حاشیه و در اقلیت بودگی را دارند. تجربه مهاجرت آن‌ها به مناطق دیگر جهان، چه مهاجرت اجباری چه اختیاری، عموما با دیگر مسلمانان تقاوت‌هایی دارد. سنت غنی مناسک شیعی و همچنین ساختار اقتداری که خاص اشکال مختلف اسلام شیعی‌ست، تجربه زندگی پس از مهاجرت را برای اقلیت شیعه مهاجر رقم می‌زند.

این همایش، پژوهش‌ها و مقالاتی را در خصوص اقلیت‌های مهاجر شیعه خارج از سرزمین‌های اصلی اسلامی (خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای جنوبی و مرکزی) گرد هم می‌آورد. یعنی اقلیت‌های مهاجر شیعه ساکن اروپا، آمریکای شمالی و جنوبی، استرالیا، جنوب صحرای آفریقا و همچنین شرق آسیا که در قرن بیستم و بیست و یکم، با مهاجرت از خاورمیانه و آسیای جنوبی شکل گرفت می‌پردازد. به طور مشخص، این مقالات قرار است به ما نگاهی تطبیقی را از وضعیت اقلیت‌های شیعه مهاجر در جهان ارائه دهد.

برخی موضوعات پیشنهادی:

  • پویایی‌هایی میان مرکز و پیرامون در اسلام شیعی جهانی
  • چندمکانی و فراملی‌گرایی شبکه‌های جهانی شیعی
  • تاثیرات فراملی رخدادهای خاورمیانه در تجربه‌های پس از مهاجرت اجتماعات شیعه
  • نهادمندی و سازماندهی اجتماعات شیعه پس از مهاجرت
  • بیان و نمایش عمومی اجتماعات شیعه از خود پس از مهاجرت و روابط آن‌ها با دولت و دیگر اقلیت‌ها
  • فرقه‌گرایی و روابط میان شیعیان و سنی‌ها در وضعیت در اقلیت بودگی
  • پویایی‌ها نسلی و حنسیتی در احتماعات شیعه پس از مهاجرت
  • اعمال مناسکی و شیوه‌ای تطبیق دادن آن‌ها با شرایط پس از مهاجرت
  • تطبیق در اعمال و اصلاحات قانونی
  • نقش اقتدار و رهبری روحانیون در میان اجتماعات شیعی پس از مهاجرت ( چه محلی و چه فرامحلی)

 

این کنفرانس توسط مرکز مطالعات اسلامی چستر برگزار می‌شود و بنیاد گرتا هنکل  حامی مالی آن است. چند فرصت محدود بورسیه سفر برای دانشجویان دکتری و پژوهشگران تازه‌کاری که پیشنهادات پژوهشی آن‌ها پذیرفته می‌شود وجود دارد. یکی از برنامه‌ها، انتشار تعدادی از مقالات منتخب در قالب یک جلد مستخرج از کنفرانس است.

فرصت نهایی ارسال چکیده مقالات تا ۱۵ دسامبر ۲۰۱۵ است. چکیده‌های ۳۰۰ کلمه‌ای به همراه یک معرفی کوتاه از نویسنده ( نهایتا ۲۰۰ کلمه) باید به صورت ضمیمه به این آدرس این آدرس پست الکترونیک توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید  ارسال شود. ۲۰ ژانویه ۲۰۱۶، مقالات پذیرفته شده اعلام می‌شود و فرصت نهایی ارسال مقالات کامل(تا ۸۰۰۰ کلمه)، یک مه ۲۰۱۶ خواهد بود. 

 

تماس با ما

این آدرس پست الکترونیک توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

www.socio-shia.com