مباحثی در جامعه‌شناسی تشیع در ایران

کتاب مباحثی در جامعه شناسی تشیع در ایران به قلم پژوهشگران گروه مطالعاتی جامعه‌شناسی تشیع منتشر شد. این کتاب مجموعه مقالاتی درباره‌ی مسائل و موضوعات تشیع در دوره‌ی معاصر که در تحقیقات دانشگاهی مورد توجه بوده‌اند. مسائلی مانند: تقویم شیعی و مدیریت زمان، تصویر زنان اهل‌بیت در گفتمان شیعی، توسعه‌ی امامزاده‌ها و مکان‌های زیارتی، مواجهه‌ی جریان‌های مذهبی با مفهوم انتظار، پیامدهای آموزه‌ی «غیبت»، بسط کمّی و مفهومی زیارت و تغییرات جایگاه اجتماعی روحانیت.

ادامه ...

انگیزه‌شناسی زنان طلبه: چرا زنان طلبه حوزه‌های علمیه را انتخاب کرده‌اند؟

چرا زنان طلبه حوزه‌های علمیه را انتخاب کرده‌اند؟ کتاب انگیزه شناسی زنان طلبه که جلد ۲۷ از مجموعهٔ «کتاب‌های سرو؛ مطالعات اجتماعی شیعه» است، به پاسخ این پرسش پرداخته است. این کتاب می‌خواهد به وجوه مختلف و گاه متناقض انگیزهٔ زنان از ورود به حوزه‌های علمیه بپردازد و وجوه نامشخص و مبهم علاقه‌مندی زنان به آموزش علوم دینی را آشکار کند. این اثر مطالب خود را با بخش‌هایی به نام «زنان حوزوی و حوزه‌های علمیه: کثرت آماری، غفلت پژوهشی» و «حکومت اسلامی، نهاد روحانیت و حوزه‌های علمیه‌ی زنان» آغاز کرده و سپس درمورد موضوعاتی مانند سنخ‌های زنان حوزوی (رشدگرایان و تعالی‌گرایان) سخن گفته است. چرا زنان طلبه حوزه‌های علمیه را انتخاب کرده‌اند؟

ادامه ...

کتاب «فقه شیعه و تأمین اجتماعی»؛ بازنگری برای تحول

کتاب «فقه شیعه و تأمین اجتماعی» نوشته علی اشرف فتحی، توسط انتشارات مؤسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی در سال ۱۴۰۰ منتشر شد.این کتاب در امتداد کتابی به نام «اسلام و تأمین اجتماعی» نوشته‌شده که در دهه هشتاد به قلم احمد قابل و از سوی همین مؤسسه منتشر شده بود. فتحی در این کتاب کوشیده است نشان دهد که هیچ اجبار حکومتی یا سیستماتیک برای تجمیع وجوهات شرعی مانند زکات و خمس از سوی پیامبر و امامان شیعه توصیه نشده و این مالیات‌ها فقط جنبه ایمانی دارد، بنابر این نمی‌توان نظام تأمین اجتماعی بر اساس این وجوه مالی تعریف کرد و تشکیل داد.

 

ادامه ...

تولدی دوباره: تاملی جامعه‌شناختی در باب اعتکاف

اعتکاف پدیده‌ای است که چند دهه سیاست‌گذاری شده و آمارها از اقبال رو به افزایش هرساله آن حکایت می‌کند. این افزایش نمی‌تواند صرفاً نتیجه سیاست‌گذاری باشد؛ اعتکاف کارکردی اجتماعی ایفا می‌کند که یکی از مشهورترین آن‌ها «خودسازی و یا به عبارتی رهایی از گناه» است. در این کتاب تلاش شده است با بررسی اعتکاف به دو پرسش اصلی پاسخ داده شود: اول این‌که آیا اعتکاف نمودی از احساس گناه دین‌داران امروز ایران است؟ و اگر چنین باشد چه چیزی مسبب ایجاد این احساس گناه است؟ و پرسش دوم این‌که در حال حاضر آیا می‌توان از وجود دین انتقادی صحبت به میان آورد یا نه؟

ادامه ...

مهدیِ (ع) فقرا

مهم ترین پرسش‌های این کتاب این است که فقر چه تاثیری بر نگرش افراد به انتظار دارد و انتظار، چه نقشی در زندگی فقرا ایفا می‌کند؟ آیا می‌توان گفت فقرا به واقع منتظر ظهور مهدی علیه السلام هستند؟ تصور آنها نسبت مهدی علیه السلام و اتوپیایی که با آمدن او محقق خواهد شد چیست؟ ضمناً انتظار برای فقرا بیشتر با نقش مثبت و سازنده آن شناخته شده است یا با نقش منفی و محافظه کارانه آن؟ پرسش دیگر این است که سطح اطلاعات و شناخت آنان از مهدی موعود چقدر است؟

ادامه ...

زمان در زندان: بررسی سیاست‌گذاری تقویم در سال‌های پس از انقلاب اسلامی

تقویم در ایران معاصر و به ویژه در سال‌های پس از پیروزی انقلاب به یک ابزار سیاسی بدل شده است. حکومت در این سال‌ها تلاش کرده است که از خلال تقویم تصویر خود را ساخته و به جامعه عرضه نماید. بررسی تقویم ما را با این تصویر آشنا خواهد کرد. آن‌گونه که از بررسی تقویم سال‌های پس از انقلاب تا کنون برمی‌آید، تصویر مذکور بر دو پایه استوار شده است؛ از یک‌سو هویت مذهبی و به ویژه هویت شیعی مورد تأکید قرار گرفته و از سوی دیگر رویدادهای تاریخ معاصر ایران و به طور مشخص رویدادهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی. افزایش چشمگیر مناسبت‌های مذهبی تقویم در سال‌های پس از انقلاب با برساخت مناسبت‌های جدید منعکس‌کنندة هویت شیعی‌ای است که جمهوری اسلامی خود را با آن می‌شناسد و می‌شناساند.

ادامه ...

مطالب دیگر از نویسنده

تماس با ما

این آدرس پست الکترونیک توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

www.socio-shia.com