اجتماعات شیعی در گستره جهانی

این کتاب در پی آن است که از خلال بررسی‌های موردی تصویری از تشیع امروز در گسترۀ جهانی فراهم آورد. مقالات این کتاب، بیانگر تجربۀ اجتماعات شیعی در کشورهای مختلف جهان مدرن شامل مناطق سنتی شیعه‌نشین در خاورمیانه تا مناطق جدیدی در کشورهای اسکاندیناوی و... هستند. جامعۀ شیعی برای برساخت هویت اجتماعی، فرهنگی و مذهبی خود، بیش از همه بر آیین‌های زیارت و عزاداری متکی بوده است. آیین‌های زیارت محدودیت‌های مکانی خاص خودشان را دارند، درحالی‌که آیین‌های عزاداری محرم، به سازوکار اصلی هویت شیعی در قلمروهای دوردست نسبت به مراکز تاریخی شیعه‌نشین و شهرهای مقدس شیعی تبدیل شده است.

ادامه ...

مجالس مذهبی در ایران معاصر (دوره ۵جلدی)

مجالس مذهبی در دوره معاصر از ابزارهای گوناگونی برای اطلاع‌رسانی و تبلیغ برنامه‌های خود و جذب مخاطبان بهره گرفته‌اند. یکی از ابزارها، انتشار آگهی(اعلان) در مطبوعات است که از اواخر دوره قاجار و با گسترش روزنامه‌ها و مجلات مورد اقبال مجالس مذهبی قرار گرفته‌است. این اعلانات مطبوعاتی، منبعی غنی برای مطالعات اجتماعی، تاریخی و مناسک شیعی و اسنادی ارزشمند از تاریخ اجتماعی شیعه در ایران معاصر به شمار می‌روند. کتاب حاضر، محصول پژوهشی است که با هدف گردآوری، بررسی و تحلیل این اسناد انجام شده‌است. 

ادامه ...

پیاده‌روی اربعین

کتاب «پیاده‌روی اربعین: تأملات جامعه‌شناختی» شامل مجموعه مقالاتی با موضوع پیاده‌روی اربعین است که در ذیل مجموعه «کتاب‌های سبز» به دبیری همت محسن حسام‌ مظاهری گردآوری و تدوین و از سوی نشر آرما منتشر شد. در این مجموعه، نویسندگان که همه به نسل جامعه‌شناسان جوان ایرانی تعلق داشته و بر مطالعات دین و تشیع تمرکز دارند، سعی کرده‌اند تا خد امکان بر علایق شخصی و مذهبی خود فایق آمده و از منظر جامعه‌شناختی و با رویکرد انتقادی، به تحلیل این پدیده بپردازند.

ادامه ...

مطالعات جامعه شناختی و انسان شناختی مناسک عزاداری محرم

این کتاب که جلد ۲۸ از مجموعهٔ «کتاب‌های سرو؛ مطالعات اجتماعی شیعه» است، چندین مقاله در رابطه‌ با جامعه‌شناسی مراسم ماه محرم را در بر گرفته است. این کتاب مقالاتی از افرادی مانند «مژگان دستوری»، «مهری بهار»، «علی جنادله»، «عبدالله گیویان» و «محمد پورقاسم» را در خود گنجانده است؛ همچنین عنوان برخی از این مقاله‌ها عبارت است از «آیین و آیین‌سازی و فرهنگ عامه‌پسند دینی»، «بررسی و تبیین جامعه‌شناختی هیئت‌های مذهبی عامه‌پسند»، «تفاوت بین‌نسلی در مناسک عزاداری واقعهٔ عاشورا»، «تعامل بین عناصر مادی و فرامادی در مراسم دینی» و «مداحی به‌مثابهٔ شغل».

ادامه ...

جشن های اسلامی شیعی در ایران

این کتاب ماحصل پژوهشی است در باب حوزه‌ای از تاریخ اجتماعی دین و مناسک دینی در ایران شیعی که تاکنون کمتر محل توجه محققان بوده است؛ یعنی حوزه آیین‌های شادمانه و جشن های دینی و مذهبی. آنچه در این پژوهش به دنبالش بوده ام، تدوین فهرستی از جشن های مذهبی مهم در ایران شیعی و گردآوری، بررسی و تدوین داده هایی از چگونگی برگزاری آن ها برای رسیدن به شناخت و فهمی حتی الامکان جامعه و دقیق از روند ابداع یا بازتعریف و تغییرات فرمی- مضمونی این مناسک در پنج قرن اخیر است. 

ادامه ...

در سرزمین امام باره ها

موضوع بخش های مختلف این کتاب، فرهنگ اسلامی با تاکید بر شیعیان در سرزمین هند است. بررسی محدود این فرهنگ به خوبی، بیانگر تعامل سنت های اسلامی ایران با سنت های مذهبی و فرهنگی هندی در شکل دادن به اسلام و به خصوص تشیع هندی است. در کتاب حاضر از یک سو تلاش کرده‌ام منطق فرهنگ اسلامی و تمدن اسلامی در هند را ذیل ایده اسلام هندی مورد بررسی قرار بدهم و خاص بودگی و تمایز آن با سیره حوزه های تمدنی در جهان اسلام را نشان بدهم ....

ادامه ...

جامعه‌شناسی امر دینی در ایران معاصر

کتاب جامعه شناسی امر دینی در ایران معاصر حاوی یک مجموعه مقاله به قلم گروهی از نویسنده‌های ایرانی است؛ عمادالدین باقی و مقصود فراستخواه و محمدرضا طالبان و سیدمحمود نجاتی حسینی و جبار رحمانی و حسن محدثی گیلوایی و محمدرضا پویافر و زهره سروش فر و محمدرضا تاج الدین و سمانه سهرابی و نرگس سوری و «گروه جامعه‌شناسی دین انجمن جامعه‌شناسی ایران». مقاله‌های کتاب حاضر در حوزهٔ جامعه‌شناسی دین و امر دینی و عمدتاً در ایران پس از انقلاب ۱۳۵۷ نوشته شده‌اند. این مقالات در چهارمین همایش «کنکاش‌های مفهومی و نظری دربارهٔ جامعهٔ ایران» که به‌همت «انجمن جامعه‌شناسی ایران» در خرداد ۱۳۹۶ برگزار شد، ارائه شدند.

ادامه ...

تراژدی جهان اسلام (دوره ۳جلدی)

این کتاب سه جلدی که ۱۷۵۰ صفحه و ۷۳۱ منبع فارسی، عربی و زبانهای اروپایی دارد، ۲۹۰ گزارش و سند را در باره آیین عزاداری شیعیان در هشت برش زمانی از صفویه تا جمهوری اسلامی به صورت روش‌مند و همراه با ارائه نمودارهای مختلف مورد بررسی قرار داده است. نام کتاب برگرفته از جمله یک نویسنده انگلیسی زبان در نیمه دوم قرن نوزدهم است که معتقد است هیچ تراژدی در جهان اسلام بر تراژدی (امام) حسن و (امام) حسین (علیهما السلام) پیشی نگرفته است.

ادامه ...

آیین نیکی

اربعیــن و آییــن پیــاده‌روی در آن بیــش از آن کــه یــک واقعیت ســاده دینی در بســتر اجتماع دینی شــیعه باشد، واقعیتی درهم‌تنیده از لایه‌های مختلف است که از پس قرن‌ها سنت ریشه‌دار عراقی به روزهایی رســیده کــه ســقوط صــدام، رســانه، سیاســت حا کمیت‌هــای شــیعه (از جمله جمهوری اســامی) و شــوق همیشــگی شــیعیان دنیــا برای زیــارت امام حســین(ع) آن را تبدیل بــه آوردگاهی در تقاطــع فرهنگ‌های عــرب و غیرعــرب کرده اســت. این واقعیت پیچیده درعین‌حال که نمود عشــق شــیعیان به مولای خود حســین بــن علی اســت، بازنمودی از هویت شــیعۀ عراقــی در پذیرایــی از مهمانان و زایران امام‌شــان نیز هســت.

ادامه ...

اسب کربلا: زیست مذهبی مسلمانان در هند

در این کتاب توجه خود را به طور خاص به سه مبحث اختصاص داده‌ام. در اولین مبحث به این نکته پرداخته‌ام که جوامع مسلمانان امروزی در مقایسه با گذشته چگونه سنت‌های مذهبی شیعی را پیاده می‌کنند و چه اصلاحاتی در آنها ایجاد کرده‌اند. در بخشی از این جستجو درون‌مایه‌ی سنت‌های مکتوب قدیمی را پژوهیدم و به این نکته توجه کردم که چگونه این درون‌مایه‌ها در شعرهای محلی و رسم‌های دینی امروزی متجلی می‌شوند.

ادامه ...

سفر به تنهایی

این کتاب، تلاشی برای فهم یک آیین دینی مستحب به‌نام «اعتکاف» و روایتی از تجربۀ حضور در آن است؛ آیینی که بررسی و تحلیل آن از موضوعات مغفول در مطالعات اجتماعی دین در ایران است. در سال‌های اخیر و با سازمان‌دهی رسمی اعتکاف در مساجد، شکل کاملاً شخصی این آیین تا حدی تغییر کرده؛ اما در هر حال ماهیت اعتکاف با مناسک جمعی عبادی یا آیین‌هایی همچون پیاده‌روی اربعین کاملاً متفاوت است. کتاب حاضر سنتزی است از سه نوع روایت مردم‌نگارانه، پدیدارشناسانه و جامعه‌شناسانه از اعتکاف، بدون داشتن مدعایی برای انطباق با کلیشه‌های رایج در گزارش پژوهش‌های کلاسیک و تلاشی است ...

ادامه ...

مطالب دیگر از نویسنده

تماس با ما

این آدرس پست الکترونیک توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

www.socio-shia.com