کنفرانس علمی «جامعهشناسی تشیع؛ تعریف، ضرورتها و محدودیتها»، روز سهشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۲ از ساعت ۱۴ تا ۱۸ در تالار شریعتی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد. مباحث علمی این کنفرانس که محصول همکاری گروه مطالعاتی جامعهشناسی تشیع، انجمن علمی ـ دانشجویی جامعهشناسی دانشکده علوم اجتماعی تهران و انجمن جامعهشناسی ایران بود، در دو بخش ارائه شد.
در بخش نخست دکتر سارا شریعتی به بحث «ضرورتها و محدودیتهای جامعهشناسی تشیع» پرداخت و طی آن پس از ارائهی پیشینهای از مطالعات اجتماعی تشیع در جهان و ایران، ضرورتهای پرداختن به جامعهشناسی تشیع به عنوان یک حوزه مطالعاتی را مورد بحث قرار داد. تفکیک سه حوزهی «مناسک»، «روحانیت» و «زیارت»، به عنوان شاخصههای جامعهشناسی تشیع بر اساس معیار «رویتپذیری» (Visibility) از دیگر مباحث مطرحشده توسط این استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران بود.
پس از سخنرانی دکتر سارا شریعتی، دکتر فرید العطاس، استاد جامعهشناسی دانشگاه بینالمللی سنگاپور به ارائه بحث کوتاهی در خصوص بایستههای جامعهشناسی تشیع پرداخت. العطاس با یادآوری تضادها و تعارضهای فزاینده در جوامع اسلامی میان فرق مسلمان، خواهان توجه پژوهشگران جامعهشناسی تشیع به ارائهِی مطالعاتی انتقادی در خصوص کلیشهها و باورهای رایج میان اهلسنت و شیعیان دربارهی یکدیگر شد.
پس از سخنرانیهای مذکور، بخش دوم این کنفرانس علمی که به معرفی پروژهی کتابشناسی جامعهشناسی تشیع اختصاص داشت، آغاز شد. در این بخش، ابتدا کلیات و مقدمات پروژهی کتابشناسی برای حاضران تشریح شد و در ادامه پس از معرفی حوزهی مطالعاتی «امامت و عدالت»، «حوزههای مطالعاتی هشتگانه جامعهشناسی تشیع»، یکایک توسط دانشپژوهان گروه مطالعاتی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در پایان بررسیها نیز جمعبندی نهایی روی کار کتابشناسی تا مقطع فعلی صورت گرفت و از پایگاه تخصصی جامعه شناسی تشیع (www.socio-shia.com) نیز رونمایی شد.
گزارش تفصیلی یکایک بخشهای مذکور، به تدریج توسط پایگاه تخصصی جامعهشناسی تشیع منتشر خواهد شد.
این آدرس پست الکترونیک توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید