به بهانه برگزاری اولین همایش ملی مسائل اجتماعی زنان
اولین همایش ملی مسائل اجتماعی زنان در تاریخ ۱۰ و ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار گردید.
چکیده مقالات این همایش در پنج محور اصلی «زنان و تحولات فرهنگی» (۱۲۲ عنوان)، «زنان و مسائل اقتصادی و رفاهی»(۴۴ عنوان)، «زنان و مشارکت سیاسی، اجتماعی و مدنی»(۵۲ عنوان)، «زنان، خانواده و آسیبهای اجتماعی»(۱۰۳ عنوان) و «زنان، آموزش عالی و آموزش و پرورش»(۱۶ عنوان) و یک محور فرعی با نام «دیگر موضوعات مرتبط با زنان» (۴۳ عنوان) دستهبندی شده و در قالب کتاب در ۴۷۲ صفحه توسط پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی به چاپ رسیده است.
بنا به گفته محمدتقی کرمی قهی –دبیر همایش- در دیباچه کتاب، «ارائه تصویر روشن از وضعیت زنان و ارائه راهکارهای مشخص جهت اصلاح و بازتعریف سیاستهای فعلی در قبال زنان» از اهداف برگزاری این همایش بوده است.
براستی «مسائل زنان» چیستند؟ این مسائل در دهههای گذشته چه تغییراتی کردهاند؟ نوع مسائل زنان در جامعه ایران با دیگر کشورها چه شباهتها و تفاوتهایی دارد؟ چه راهکارهایی برای حل این مسائل وجود دارد؟ اینها نمونهای از سوالاتی هستند که درباره زنان مطرح میشوند.
بیکاری، کاهش ازدواج، افزایش طلاق، اعتیاد، زنان سرپرست خانوار، زنانه شدن فقر، عدم اجازه به زنان برای ورود به ورزشگاهها، موضوع حجاب و ... را میتوان به عنوان نمونهای از مسائل زنان در جامعه امروز ایران برشمرد. طبیعی است که از منظرگاههای متفاوتی میتوان این مسائل را اولویت بندی نمود و به تبع آن، راهکارهای مختلفی را برای حل آنها متصور شد.
نکته دیگر اینکه میتوان درباره مسائل زنان ایرانی با سایر کشورهای در حال توسعه یا توسعه یافته، دست به مقایسه زد و به نقاط مشترک فراوانی دست یافت اما نباید فراموش کرد که در احصاء مسائل زنان و ارائه راه حل برای آن، نباید و نمیتوان از شرایط حاکم بر جامعه چشم پوشید. وقتی از زنان جامعه ایرانی صحبت بمیان میآید باید به موقعیت زنان در حکومت جمهوری اسلامی، شریعت محور بودن قوانین جامعه بالاخص در مورد زنان، شرایط پساانقلابی ایران و همچنین خواستههای خود زنان توجه نمود. بعنوان مثال در چنین جامعهای است که پس از گذشت چهار دهه از انقلاب، تعریف رجل سیاسی و نقش زنان در سیاست در هالهای از ابهام قرار میگیرد یا «دختران انقلاب» و موضوع «حجاب اجباری» به مساله روز جامعه تبدیل میشود.
نمیتوان منکر نقش عوامل متعدد آموزشی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، وضعیت جهانی و ... در مسائل زنان شد اما به همان نسبت و شاید بیشتر باید به نقش دین هم توجه نمود. در مسائل زنان در ایران همچون اشتغال، آموزش، طلاق، حق حضانت کودک پس از طلاق، حجاب، ورود یا عدم ورود زنان به ورزشگاهها و ... دین نقش مهمی دارد. منظور از دین هم میتواند فرهنگ متاثر از دین موجود جامعه باشد و هم میتواند شریعت (فقه) باشد که در قالب حقوق زنان متجلی میشود. بنابراین «نسبت دین و زنان» در جامعه ایران، موضوع مهمی در ارتباط با مسائل زنان است که به نظر میرسد این نسبت و مطالعه آن، غایب بزرگ اولین همایش ملی مسائل اجتماعی زنان بوده است.
غفلت از این نسبت هم در دیباچه دبیر همایش بر کتاب مشهود است که هیچ اشارهای در آن به جایگاه و اهمیت دین در نسبت با مسائل زنان نشده است و هم در موضوعات پنجگانه همایش («تحولات فرهنگی»، «مسائل اقتصادی»، «مشارکت اجتماعی و سیاسی»، «آسیبهای اجتماعی» و «آموزش») و پنلهای برگزار شده در طول همایش، هیچ سهمی به دین داده نشده است. اگر چه در دو بخش «زنان و تحولات فرهنگی» و «زنان و مشارکت سیاسی، اجتماعی و مدنی» اشاراتی در بعضی مقالات به نقش دین بصورت جزئی شده است اما نکته این است که با توجه به اهمیت دین در مسائل زنان جامعه ایرانی موضوع «دین و زنان» میباید بعنوان یکی از موضوعات اصلی همایش در نظر گرفته میشد که مورد غفلت قرار گرفته است. همایشهایی که گاه در آنها برجسته کردن موضوع، میتواند بسی مهمتر از محتوا باشد که در همایش مذکور، این موضوع میتوانست دین و مسأله زنان باشد.
این آدرس پست الکترونیک توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید