نشست علمی «موسسات حوزوی و جامعهشناسی تشیع» به همت گروه مطالعاتی جامعهشناسی تشیع و انجمن علمی دانشجویی جامعهشناسی دانشگاه تهران برگزار میشود. در این نشست که در روز دوشنبه 3 اردیبهشت 1397 از ساعت 17 تا 19 در تالار شریعتی دانشکده علوم اجتماعی برگزار خواهد شد، حمید پارسانیا، محمود تقیزاده داوری، سارا شریعتی و کمال رضوی به ارائهی بحث و گفتوگو خواهند پرداخت.
دربارهی این نشست:
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به تدریج مجموعهای از موسسات حوزوی، به حوزه علوم اجتماعی ورود پیدا کرده و آثاری را در حوزه تشیع با رویکردهای اجتماعی منتشر کردهاند. علاوه بر آن در سالهای اخیر، برخی موسسات آموزشی مبادرت به تاسیس رشتههایی برای مطالعه تشیع با رویکردهای اجتماعی نمودهاند و در مقاطع مختلف تحصیلی در این رشتهها دانشجو می پذیرند. یکی از نقاط اهمیت این موسسات تلاشی است که برای عبور از تقابل میان دین و علم انجام داده و ادعا میکنند از روشهای جامعهشناسانه برای مطالعه جامعه شیعیان استفاده میکنند. متاسفانه در سالهای اخیر گفت و گوی چندانی میان بنیانگذاران این موسسات و نویسندگان کتب منتشر شده توسط آنها با پژوهشگران این حوزه در دانشگاههای کشور برقرار نشده و ابعاد مختلف پژوهشهای این موسسات مورد بررسی قرار نگرفته است. جلسه حاضر با هدف آغاز گفتوگویی میان پژوهشگران مختلف حوزه "جامعهشناسی تشیع" در حوزه و دانشگاه برگزار میشود تا بتواند به نوبه خود گامی برای غنای بیشتر این حوزه مطالعاتی باشد.
دربارهی سخنرانان:
حمید پارسانیا
عضو هیئت علمی گروه جامعهشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و مدرس دانشگاه باقرالعلوم قم. حجتالاسلام پارسانیا در سالهای اخیر مباحث متعددی را در حوزه نسبت علم و دین و شرایط امکان اسلامیسازی علوم مطرح نموده اند. "جامعهشناسی معرفت و علم" و "جهانهای اجتماعی"از جمله آثار منتشر شده آثار ایشان در سالهای اخیراند.
محمود تقیزاده داوری
رئیس موسسه شیعه شناسی و مدیر گروه شیعهشناسی دانشگاه قم، بهرهمند از تحصیلات حوزوی و دانشگاهی و صاحب مجموعه قابل توجهی از تالیفات در حوزه شیعهشناسی که برخی با رویکرد اجتماعی به رشته تحریر در آمدهاند. "شکلگیری سازمان روحانیت شیعه" و "سیری در اندیشههای اجتماعی مسلمین" از آن جملهاند.
سارا شریعتی
استاد جامعهشناسی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و سرپرست گروه مطالعاتی جامعهشناسی تشیع. ایشان در دهه اخیر، پایاننامههای فراوانی را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در موضوعات مختلف مرتبط با "جامعهشناسی تشیع"، راهنمایی کردهاند و با تدریس "جامعهشناسی دین" در دانشگاههای مختلف، به تربیت نسلی از پژوهشگران جوان همت گذاردهاند که برخی از آنها اکنون نیز به پژوهش در این حوزه مشغولاند.
کمال رضوی
دانشجوی دکترای جامعهشناسی دانشگاه شهید بهشتی. پایاننامه کارشناسی ارشد ایشان در دانشگاه تهران با عنوان "روحانیت شیعه: از نهاد تا گروه منزلتی" که زیر نظر دکتر سارا شریعتی نوشته شده، اکنون مراحل انتشار را طی میکند.
لازم به ذکر است که گروه مطالعاتی جامعه شناسی تشیع، متشکل از جمعی از دانش آموختگان و پژوهشگران علوم اجتماعی است که حوزهی پژوهشی آنها، دین و مشخصا تشیع است. این گروه بر اساس دغدغهی مشترک اعضای آن مبنی بر کمرنگ بودن رویکرد جامعهشناختی به تشیع، در جامعهشناسی ایران در سال 1390 شکل گرفت و ضرورت اتخاذ رویکرد اجتماعی برای مطالعه دین جامعه خود را فلسفهی تاسیس خود قرار داد. بر این اساس، هدف این گروه، معرفی پژوهش های اجتماعی در حوزههای مختلف مربوط به جامعهشناسی تشیع است و از آثاری که در این حوزه تولید شدهاند، برای معرفی و بحث و نقد استقبال میکند.
این آدرس پست الکترونیک توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید